Старопрестолният град ТЪРНОВО пази уникални съкровища на историческата българска памет. Той е град на минало и съвремие, на легенди и действителност, на богато културно наследство и кипящ обществен живот. Велико Търново е уникално съчетание на красива природа и културно-историческо наследство. В Стария град се намират 670 културни ценности и трите национални музейни резервата Царевец, Трапезица и Момина крепост. Обявен е през 2000 г. за “Историческо селище – групов паметник на културата” от национално значение.

Градът възниква и исторически започва да се развива в най-източната част, в крепостните цитадели край реката. През V-VІІ в. съществува като ранновизантийски град на територията на хълмовете Момина крепост и Царевец и през ХІІ-ХІV в. – като средновековна столица на Второто Българско царство, разположена на хълмовете Царевец, Трапезица, Момина крепост и прилежащите терени от поречието. През епохите на Възраждането, Следосвобождението и Новото време той постепенно се разширява и разраства в западна посока и днес границите му достигат далеч след възвишенията на местностите Картала и Козлуджа.

gerb-vtЕмблемата на средновековно Търново от времето му на столица на Второто Българско царство се извисява в източната част на града. Хълмът-крепост “Царевец” е заобиколен от всички страни от водите на река Янтра и пленява със своите величие и неслонимост. Духът му се събужда, огласяван от великолепните звуци на уникалния аудио – визуален спектакъл “Царевград Търнов – Звук и Светлина”.

Непосредствено до Царевец лежи хълмът Трапезица с разкрити основи на 19 църкви, а между тях се е сгушила живописната Асенова махала, с изящните и красиви църкви “Св. Димитър”, “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Апостоли Петър и Павел”, “Св. Георги” и “Успение на Пресвета Богородица”.

В старинната възрожденска част на града се намират много обществени сгради и църкви. Тук са музеят „Възраждане и Учредително събрание”, разположен в сградата на Стария конак, построена от легендарния български майстор Кольо Фичето. Именно в него през 1879 г. е приета Търновската конституция. В непосредствена близост до конака се намира Археологическият музей, изпъстрен с находки от всички епохи на българската история и Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”.

Старовремската улица ”Гурко” все още пази непокътнати образци на неповторимата възрожденска архитектура, на невероятната Сарафкина къща и на прелестната барокова църква “Св. Св. Константин и Елена”.

Друг квартал, съхранил духа на българското Възраждане, е “Варуша” с малките къщи и църквите „Св.Никола” и „Св.Кирил и Методий”. Тук е калдаръмената Самоводска чаршия със занаятчийските работилнички, сувенирни магазинчена и картинни галерии.

Близо до Велико Търново пък се намира архитектурният резерват – село Арбанаси, запазило автентичните си улички, възрожденски къщи и музейни църкви и манастири “Успение Богородично”и „Св.Никола”. В околностите на града са разположени манастирите “Св.Преображение”, “Св.Троица”, “Св.Св.Петър и Павел”, “Св. Никола”, “Св.Пророк Илия” , “Св.Архангел Михаил”, “Рождество Богородично” и величественият древен римски град Никополис ад Иструм.

Общината и градът имат конкретна програма за развитието на устойчив многообразен туризъм и в тази връзка осъществяват международно сътрудничество с партньори в тази област.