Конференция на тема „Съвременни средства за представяне и популяризиране на културното наследство. Предимства и недостатъци на музейните експозиции.“

На 4 и 5 юли 2019 г. в гр. Балчик  се проведе конференция на тема „Съвременни средства за представяне и популяризиране на културното наследство. Предимства и недостатъци на музейните експозиции.“

Тя бе открита от Николай Ангелов, кмет на Община Балчик, Радостина Енчева-директор на Исторически музей Балчик и Светла Стефанова – представител на Асоциация на общини със селища и територии на културното историческо наследство /АОСТКИН/.

Участваха представители на Министерството на културата и музеите на гр. Варна, Велико Търново, Търговище, Трявна, Клисура и Балчик и др. Как се използват новите технологии за популяризиране на културно-историческото наследство бяха обсъдени от  музейни специалисти и експерти от  общини, членуващи в асоциацията.

Представени бяха и различни аспекти от приложението на новите технологии и съвременните средства за популяризиране на културно-историческите ценности. Домакините показаха десет 3-минутни филмчета за Балчик, създадени по европейски проект на общината. Чрез компютърни анимации и 3D-визуализации филмите представят различни обекти от историческото наследство в града. Петър Атанасов от Регионалния исторически музей –  Варна постави акцент върху Бийкън технологиите в Археологическия музей в морската столица. Арх. Донка Колева от община Велико Търново представи информация за Центъра за интерпретация на културното наследство във френския град Бордо и подобния на него във Велико Търново, изграден на хълм „Трапезица“. „Възстановката в Клисура на Априлското въстание” бе темата на лекцията на Стоян Иванов от музея в Клисура. Участниците в конференцията се запознаха  и с опита на Столична община в социализирането на културното наследство. Пламен Мадемов от Историческия музей в Горна Оряховица говори по темата „Семейни съботи в Историческия музей”, интересна бе и информацията за униформилогията като наука. В рамките на двудневния форум бе  представена и книгата „Щурмовите команди в българската армия през Първата световна война” на Симеон Цветков от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Двудневната конференция се проведе в три панела от презентации, като програмата включваше и посещение на обекти на Историческия музей, Двореца в Балчик и други забележителности в града – домакин.