Асоциация на общините със селища и територии на културно-историческо наследство учредиха във Велико Търново


aostkinСедем общини се включиха в новосъздадената Асоциация на общините със селища и територии на културно-историческо наследство, която бе учредена днес във Велико Търново. Кметове и представители на общините Трявна, Балчик, Банско, Горна Оряховица, Дряново, Елена и Велико Търново се събраха на работна среща в старата столица днес, за да изберат Управителен съвет и изпълнителен директор на сдружението. Гергана Даскалова ще отговаря за международните дейности и поема функциите на изпълнителен директор на Асоциацията, съобщи на брифинг днес кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. Великотърновският градоначалник ще бъде председател на Управителния съвет на Асоциацията. Седалище на сдружението и център на дейностите в него ще бъде Велико Търново.

В новоучредената асоциация работят експерти, които имат компетенции в сферата на културно-историческото наследство и туризма. В нея са включени общини с богато културно-историческо наследство и паметници на културата. Идеята за създаването на Асоциацията се ражда благодарение на побратимения на Велико Търново френски град Байон, който е представител на Френската асоциация на градовете с културно-историческо наследство.

През месец ноември тази година се предвижда среща с представители на френската Асоциация, когато ще се присъединят Пловдив, Хисаря и още четири общини, заявили желанието си за включване. На предстоящата среща се очаква сдружението да влезе в Международна европейска мрежа на държавите с културно-историческо наследство.

„Идеята на тази Асоциация е да защитава културното наследство, да го експонира и реставрира, но и да работи по различни европроекти и програми, и да кандидатства директно в Брюксел. Целта ни е Асоциацията да влезе в Мрежата на градовете с културно-историческо наследство, да си взаимодейства с градовете в тях и да черпи добри практики. Общините сме безсилни да се борим с Националния институт за недвижимо културно наследство. След създаването на тази асоциация, смятам че ще имаме повече правомощия за промяна в законите, както и възможности да отстояваме всяка една преписка или становище на Института. Със създаването на Асоциацията, ние разчитаме и на по-добра комуникация с Министерството на културата”, коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Старата столица подготвя общо регионални проекти с Трявна, Дряново и Горна Оряховица. „Тук ни събират общи проблеми, свързани с многото пречки, които ни създават законопроектите и институциите. Неслучайно на заседанието днес коментирахме тези неща и изпратихме писма до Института за културно наследство с молба да ни съдействат за решаването на местните проблеми. Това може да стане само с диалог между местната и централната власт”, категоричен бе кметът на Трявна Драгомир Николов.