20 общини учредиха Асоциация на историческите градове


uchredenie-aostkinКметове на 20 български общини подписаха във Велико Търново меморандум за учредяване на Асоциация на градовете с културно-историческо наследство. Сред участниците са Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Сатовча, Несебър, Поморие, Дряново, Трявна, Котел и Троян.

Инициативата за създаването на Асоциацията е на община Велико Търново по модел на Френската национална асоциация на градовете и регионите под закрила, в която членува побратименият на старата столица град Байон.

Целта на българската асоциация е разработване на политики с участието на местната власт, експерти и граждани, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на градовете. То трябва да бъде съхранено и представено по атрактивен и максимално автентичен начин, без да бъде увредено, каза пред гостите на форума кметът на Велико Търново Румен Рашев.

Гости на срещата, организирана в рамките на изложението “Културен туризъм”, бяха партньори на старата столица от побратимените й градове Байон /Франция/, Аршин /Малта/ и Арецо /Италия/.